چرا دندان مصنوعي لق مي شود؟ (علل و عوامل موثر)
لق شدن دندان مصنوعي يكي از مشكلات رايجي است كه بسياري از افراد با پروتز متحرك با آن مواجه ميشوند. اين مسئله نه تنها باعث ناراحتي و درد در هنگام جويدن و صحبت كردن ميشود، بلكه ميتواند اعتماد به نفس فرد را نيز تحت تأثير قرار دهد. اما علت اين لقي چيست؟
آيا اين امر طبيعي است يا نشاندهنده يك مشكل جديتر خواهد بود؟ دلايل مختلفي ميتواند باعث لقي دندان مصنوعي شود؛ تطابق نامناسب دندان مصنوعي با ساختار فك، تحليل استخوان فك به مرور زمان يا حتي استفاده نادرست از پروتز، همه و همه از علل مرتبط با آن شناخته ميشود. در ادامه مقاله، به بررسي دقيقتر اين عوامل و راهحلهاي ممكن براي رفع اين مشكل خواهيم پرداخت.
چرا دندان مصنوعي لق مي شود؟
موارد مختلفي را ميتوان به عنوان علل لق شدن دندان مصنوعي ذكر كرد. برخي از اين عوامل به بيمار و بعضي ديگر به كيفيت ساخت پروتز بر ميگردد. در ادامه به همه آنها اشاره خواهيم كرد:
تطابق نامناسب دندان مصنوعي با فك
تطابق نامناسب دندان مصنوعي با فك يكي از اصليترين دلايل لق شدن پروتز متحرك است. اگر دندان مصنوعي به درستي متناسب با ساختار فك بيمار طراحي نشود، از همان ابتدا لقي احساس خواهد شد. اين مشكل معمولا ناشي از ساخت نادرست پروتز يا تغييرات در فك پس از قالب گيري است.
زماني كه پروتز به خوبي با لثه و فك منطبق نباشد، حركت كرده و باعث ايجاد درد، زخم و اختلال در عملكرد طبيعي جويدن و صحبت كردن ميشود. در چنين مواردي، مراجعه به دندانپزشك براي اصلاح يا ساخت مجدد پروتز ضروري است. اين مشكل بيشتر زماني ايجاد ميشود كه بيمار قبل از ترميم كامل زخمهاي ناشي از كشيدن، به دندانپزشك مراجعه ميكند.
تحليل استخوان فك بيمار
تحليل استخوان فك بيمار يكي از دلايل شايع لق شدن دندان مصنوعي است. به مرور زمان و به دليل نبود دندان يا ريشه آن در فك، استخوان شروع به تحليل ميكند. اين فرايند به طور طبيعي اتفاق ميافتد، اما فشار ناشي از دندان مصنوعي ميتواند سرعت تحليل را افزايش دهد.
با كاهش حجم و ارتفاع استخوان، پروتز ديگر به درستي روي فك قرار نميگيرد و لقي ايجاد ميشود. اين مشكل نيز نياز به تنظيم مجدد يا ساخت پروتز جديد دارد تا تطابق بهتري با ساختار فك ايجاد شود.
استفاده نادرست بيمار از دندان مصنوعي
استفاده نادرست بيمار از پروتز نيز ميتواند منجر به لق شدن دندان مصنوعي شود. در حقيقت در اين شرايط هيچ گونه مشكلي در ساخت آن وجود ندارد. يكي از اشتباهات رايج، جويدن غذا فقط با يك طرف دهان است. اين امر سبب خواهد شد فشار نابرابري به پروتز وارد شده و دندان مصنوعي از يك طرف بلند شود.
براي جلوگيري از اين مشكل، بايد غذا به صورت دوطرفه و متعادل جويده شود تا فشار به طور يكنواخت روي پروتز و فك توزيع گردد.
لقي طبيعي دندان مصنوعي در دهان
لقي طبيعي دندان مصنوعي در دهان، به ويژه در فك پايين، امري نسبتا رايج است. اين لقي معمولا به دليل حركات زبان اتفاق ميافتد؛ چرا كه عضلات متصل به زبان به طور مداوم منقبض و منبسط ميشود و اين حركات ميتواند پروتز را جابهجا كند. در فك پايين، به دليل نبود مكش كافي برخلاف فك بالا، پروتز را بيشتر مستعد لقي خواهد كرد.
بيماران بايد ياد بگيرند كه با استفاده از زبان خود، دندان مصنوعي را كنترل كرده و از حركت بيش از حد آن جلوگيري كند. اين مهارت با تمرين و گذشت زمان به دست ميآيد و به كاهش ناراحتي ناشي از لق شدن دندان مصنوعي كمك ميكند.
جمعبندي
لق شدن دندان مصنوعي مشكلي است كه ميتواند به دلايل مختلفي نظير تطابق نامناسب پروتز با فك، تحليل استخوان، استفاده نادرست از آن يا حتي حركات طبيعي زبان رخ دهد. اين مسئله نه تنها باعث ناراحتي و اختلال در جويدن و صحبت كردن ميشود، بلكه ممكن است اعتماد به نفس فرد را نيز كاهش دهد. با اين حال، با مراجعه به دندانپزشك، تنظيم مجدد پروتز، رعايت روشهاي صحيح استفاده و تمرين كنترل پروتز با زبان، ميتوان اين مشكل را مديريت و كيفيت زندگي را بهبود بخشيد.
برچسب: كاشت دندون. كاشت دندان. دندان مصنوعي. بهترين مدل دندان مصنوعي. كجا دندان مصنوعي بكاريم. بهترين دكتر كاشت دندان مصنوعي.،